Éjszakai fagyok elmúltával elkezdhetjük szép lassan felkészíteni lakókocsinkat az indulásra. A tavaszi felkészítés során érdemes többek között sort keríteni a gáz-, elektromos- és vízrendszer ellenőrzésére is.

Mérjük meg a gázpalackok telítettségi szintjét, nézzünk rá az érvényességi idejükre is. Ellenőrizzük a gáztömlők szavatossági idejét, és vizsgáljuk meg, hogy ne legyenek kirepedezettek! A gázos készülékek közül először a tűzhelyet próbáljuk begyújtani, majd a hűtőszekrényt indítsuk el gáz üzemmódban, végül a fűtést is kapcsoljuk be és hagyjuk működni mindegyiket pár percig. Gyakori, hogy a hűtőszekrény és a fűtés a hosszabb, téli leállás után nem indul el, mert a pók beleszövi a kis selyemgubóját. Ilyen esetben ajánlott egy szakszervizt felkeresni, hogy szakszerűen kitisztítsák a rendszert és biztonságosan használhassuk a szezon során.

Az elektromos rendszer ellenőrzése következik. Kapcsoljuk át a hűtőt 230 V-os üzemmódra, nézzük végig a lámpákat, klímakészüléket. A klíma szűrőit ajánlott kitisztítani.  Amennyiben akkumulátorral felszerelt a lakókocsi, az első út előtt töltsük fel azt, és szereljük vissza a helyére!

A vízrendszer átnézését a leeresztőcsapok elzárásával kezdjük. Ezután töltsük fel a víztartály, majd először a lehető legtávolabbi vízcsapon nyissuk meg a hideg vizet és várjuk meg, amíg a víz folyamatosan, megszakítás nélkül áramlik ki a csapból. Utána ugyanezt ismételjük meg a meleg vizes csappal is. Ez hosszabb ideig fog tartani, mivel így légtelenítjük a bojlert.  Esetleges elfagyása úgy vehető észre, hogy a légtelenítés közben a bojlerból elfolyik a víz. Csak ezután szabad bekapcsolni!

Amennyiben a csapok környékén vízfolyást tapasztalunk, az a vízcsap elfagyására utal!

Ellenőrizzük a WC öblítését is, hogy a szivattyú megfelelően működik-e. Egyúttal nézzünk rá a WC vegyszerek, WC papír mennyiségére is, pótoljuk, ha szükséges!

Nézzük végig az ablakokat, hogy jól működnek-e a sötétítő rolók, szúnyoghálók, és nyissuk is ki mindegyiket, hogy az ablakteleszkópok rendben vannak-e. Az ablakok, tetőablakok környékén figyeljünk, látunk-e esetleg beázásra utaló foltokat. Ha igen, mihamarabb jelezzük a szerviz felé, hogy ne legyen nagyobb gond belőle!

Amennyiben a lakókocsi belsejében ellenőriztünk mindent, jöhet a külső rész átvizsgálása. Próbáljunk ki minden zárat (szervizajtó, WC, vízbetöltőnyílás, palacktároló), nézzük végig az élsínben futó műanyag csavartakaró szalagot, valamint győződjünk meg arról is, hogy a fogantyúk nincsenek eltörve, elrepedve. Kellemetlen meglepetéseket kerülhetünk el ezzel az apró figyelmességgel. Ugyancsak apróság, de nézzünk rá az ajtókitámasztóra is, nem kopott-e el a műanyag rész.

Ha időnk engedi, állítsuk fel az elősátrat, nyissuk ki az előtetőt! Ellenőrizzük a ponyvát, hogy nem szakadt-e ki valahol, működnek-e a cippzárakat, nézzük meg, nem ferdék-e a vasalatok, meg van-e minden eleme. Nézzük át, és szükség esetén pótoljuk a cövekeket, feszítőgumikat, köteleket.

Vegyük számba a szerszámokat és egyéb kiegészítőket, mint például a kalapács, vödör, vizeskanna, betápkábelek, hosszabbító, emelő, ékek, letalpaló tekerő stb.

Ellenőrizzük a keréknyomást, a gumik állapotát, és ne feledkezzünk el a pótkerékről sem! Amikor a  lakókocsit először ráakasztjuk az autó vonóhorgára, nézzük körbe a világítást, és hogy minden fogyasztó működik-e 12V-ról.

Nem utolsó sorban nézzük meg a lakókocsi okmányait is, kiemelten a műszaki vizsga és a biztosítás érvényességét!

Ha minden kifogástalanul működik, takarítsuk ki a lakókocsit és szellőztessünk. Ha alaposabb fertőtlenítést is szeretnénk, ajánljuk a szakemberek által elvégezhető ózongenerátoros tisztítást!

Ezután nincs más teendőnk, mint hogy eltervezzük az első kirándulásunkat, várjuk a jó időt és a kempingek nyitását!

 

A tavaszi felkészítéshez szükséges termékeket megtalálja webáruházunkban a “Tavaszi termékek” kategóriában!

Tovább a webáruházba! –>