Ha hűvösre fordul az idő, sok kempingező úgy gondolja, eljött a megérdemelt pihenés lakókocsija, lakóautója számára. Ahhoz, hogy tavasszal újra biztonságosan, szép állapotban indulhassanak útra, meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a hosszú téli tároláshoz és a járművet fel kell készíteni a leállásra. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a főbb teendők leírásával.

1. Az utolsó kirándulás után érdemes alapos, minden szekrényre, sarokra kiterjedő nagytakarítást végezni, amely során eltávolítjuk az ételmaradékokat, esetlegesen lerakódott szennyeződéseket. A szekrényeket, hűtőszekrényt hagyjuk legalább résnyire nyitva, hogy a levegő tudjon áramolni. Nyissuk ki a fürdőszoba, mosdóhelység ajtaját is. A párásodás elkerülésére tehetünk páramentesítőt is a járműbe, ami magába szívja a nedvességet. Az ágy szivacsait állítsuk fel, hadd szellőzzön minden oldalról.

2. A fagykárok elkerülése miatt az egyik legfontosabb feladat a víztelenítés. Mielőtt ennek nekilátnánk, érdemes kifejezetten erre a célra kifejlesztett vegyszerekkel átmosatni a vízrendszert. A víztelenítés első lépéseként nyissuk meg a víztartályok és a vízmelegítő/kombi kazán leeresztőcsapját, valamint az összes csapot. (A fürdőszobait és konyhait egyaránt! A keverő csaptelepeket állítsuk középállásba!) Ezután ha módunk van rá, sűrített levegővel vagy akár kézi pumpával fújassunk be levegőt a rendszerbe addig, amíg az összes víz eltávozik. Készülék híján a csapoknál vagy a zuhanycsőnél szájjal is befújhatunk erősen. A frissvíz- és szennyvíztartályokat a tisztítónyíláson keresztül teljesen szárazra is törölhetjük, továbbá ürítsük és szárítsuk ki a hordozható víztartályokat is. Alaposan ürítsük ki és megfelelő vegyszerrel fertőtlenítsük a WC tartályt. A téli tárolás ideje alatt hagyjuk nyitva a csapokat, a leeresztőcsapokat és a WC tartályt is.

3. Amennyiben nincs lehetőségünk a vízrendszer tökéletes víztelenítésre, és azt gondoljuk, hogy a tartályban vagy a csövekben lehet még valamennyi víz, öntsünk WinterBan fagyvédő folyadékot a frissvíztartályba, a szivattyú segítségével töltsük fel vele a vízrendszert. Ez az egészségre ártalmatlan propilén-glikol bázisú fagyálló folyadék kifejezetten friss- és ivóvíz rendszerekhez lett kifejlesztve. 0 °C -nál kristályosodni kezd, szivacsszerűen megszilárdul, és így mivel nem tágul tovább, megbízható védelmet nyújt a fagyás ellen. (Természetesen a vízrendszer használatba vétele előtt a fagyvédőt a vízrendszerből le kell üríteni!)

4. A téli leállás alatt gondoskodni kell a lakóautó akkumulátoráról. Ha módunk van rá, pár hetente helyezzük feszültség alá a járművet néhány órára, vagy szereljük ki az akkumulátort és fagymentes helyen tároljuk, csepptöltéssel. Ha lakókocsinkban van fedélzeti akkumulátor, szereljük ki és töltsük rendszeresen.

5 Ha helyünk van rá, érdemes a gázpalackot is fagymentes helyen, pl. garázsban tárolni, gondosan lezárva. Ha télen mégis szeretnénk használni a gázpalakot, propán töltetet kérjük bele!

6. A lakókocsi, lakóautó oldalsó ablakait és a tetőablakokat gondosan csukjuk be, helyezzük fel a hűtőrácsra a téli takarólemezeket. A sötétítőrolókat és szúnyoghálókat ne húzzuk le, különben a megfeszült rugók tönkremehetnek tavaszra.

7. A kerekek és rugók védelmében javasoljuk a lakókocsi alábakolását. Emelő segítségével emeljük fel a járművet és tegyük az alváz alá a bakokat. A kerekeknek, támasztó lábaknak és az orrkeréknek épp csak érinteniük kell a talajt, a teljes súly egyenletesen a bakokon terüljön el.

A téliesítés, téli tárolás előkészítése során fokozott figyelemmel járjon el, szükség esetén pedig kérje szakember segítségét!

Ajánlott termékek webáruházunkból:
Páramentesítő Multi Dry
Schleimpur tartálytisztító vegyszer
WC tartály tisztító (Thetford Cassette Tank Cleaner)
Thetford tartályfrissítő (Tank Freshener)
Thule PVC Cleaner – PVC ponyvatisztító
Jumbo támasztó bak
Caravan támasztó bak
Winter Ban fagyvédő folyadék